Suluboya resimlerimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum.

3 Mart 2018 Cumartesi

Suluboya setinizde hangi fırçalar bulunmalı. Hangi fırça nerede kullanılır.

Bu yazıda sizlere fırçaların türlerine göre kullanım alanları hakkında fikir vermeye çalışacağım.





Aslında tüm resmi tek fırçadan çıkarabilmek resme ayrı bir estetik katmaktadır. Fakat bunu yapabilmek için fırçaya ve renklere ileri seviyede hakim olmak gerekmektedir.

Bu nedenle özellikle yeni başlayanlar için fırçalarının çeşitliliği önemlidir. Şeklimize uygun seçtiğimiz fırça işimizi kolaylaştıracaktır.


Öncelikle suluboya denildiğinde ilk aklımıza gelen fırça türüyle başlayalım.

Bu fırça ile örneğini gördüğünüz gibi inceden kalına giden nitelikli çizgiler oluşturabiliyor ve büyüklüğüne göre değişik alanları boyayabiliyoruz. Bu fırçanın en büyük avantajı tek fırçayla geniş alanları ve detayları boyayabiliyor olmamızdır. Bu tür fırçaların kaliteli olanları ıslandığından uçları yukarıdaki şekilde gördüğünüz gibi sivrilir ve yine kullanılan kılın türüne göre sert yada yumuşak olabilir. Belirsiz şekiller yada net çizgilere göre bunlardan birisini tercih edebilirsiniz.



Sıradaki fırçamız ise daha çok efektler için kullanabileceğimiz bir fırçadır.
Sert naylon diyebileceğimiz malzemeden yapıldığından kağıdımızdan boyayı silmek için de etkilidir. Uzaktaki ağaç yaprakları ve çalılar için kullanılabilir. Yada düz karmaşık çizgiler çizmek için. Doku oluştururken idealdir.



Şimdi düz flat fırçamıza gelelim. Bu fırçalar bina gibi düz çizgi gerektiren ve düz dolgu alanarı boyamak gereken yerler için idealdir. Resmin tamamını da yapıp farklı bir etki elde edebilirsiniz bu fırça türüyle. Fakat başlangıç olarak kullanacağınız alan resminizdeki mimari nesneleri boyamaktır. Çok daha büyük numaralı olanları ile gökyüzü boyamak için kullandığımız geniş düz fırça düzgün bir gökyüzü yada düzgün bir ufuk çizmek istiyorsanız olmazsa olmazınızdır.





Bu fırçamız ise resmimizdeki ip, halat, elektrik teli, ağaç dalları gibi boyamalarda kullandığımız ince fırçadır. Uzun olması fırçamızın fazla boya almasını ve sürekliliği olan bir ipin yarıda kalarak devamlılığını yitirmemesini sağlar.



Pofuduk şeklinden de anlaşılacağı gibi çalı ve meyve ağacı türünden yuvarlak hatlara sahip nesneleri boyamak için idealdir. Suyu ve boyayı daha fazla depoladığından geniş alanları boyamak için kullanabilirsiniz. Detaylarda neredeyse hiçbir işe yarayamaz ve küçük boyutlu bir fırçaya ihtiyaç duyarsınız. 








6 yorum:

  1. Merhaba.
    Öncelikle yazılarınız benim için çok aydınlatıcı oldu size çok teşekkür ederim:)
    Araştırmalarım sonucu, indirime de girince bu ürünü aldım. https://www.hepsiburada.com/st-petersburg-white-nights-24-lu-suluboya-set-p-HBV000006ENF0?magaza=Kısmet Kırtasiye
    Yuvarlak uçlu fırça ile başlamak istiyorum. Ancak tek fırça da yeterli olmaz sanırım. Bu suluboyanın kalitesine uygun fırça tavsiyeniz ne olur acaba
    Şimdiden teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba :) Escoda, da vinci, winsor gibi çok kaliteli fırça markaları var. genellikle fiyatı kalitesini belli eder. Tek bir fırça ile resim yapılmaz. Mutlaka diğer fırçaları da edinmelisiniz. Başlangıç aşamasında fiyatı uygun olan setlerle yola çıkıp zamanla en çok kullandığınız fırçanın kalitelisini alabilirsiniz. Hem bu süreçte resme devam edip etmeyeceğiniz de netleşmiş olur. Aşırı kötü bir fırça almadıysanız eğer piyasadaki bir çok marka model başlangıç olarak işinizi görecektir.

    YanıtlaSil
  3. Harun bey merhaba. Tavsiyenize uydum:) teşekkür ederim. Mümkünse bir sorum daha olacak bugün boyam geldi ve üzerinde bir tarih var 2018 ancak açıklama yok. Bu konuda bir bilginiz var mı acaba? Skt ise eski tarih olunca bozulmuş oluyor mu?

    YanıtlaSil
  4. Harun bey merhaba. Tavsiyenize uydum:) teşekkür ederim. Mümkünse bir sorum daha olacak bugün boyam geldi ve üzerinde bir tarih var 2018 ancak açıklama yok. Bu konuda bir bilginiz var mı acaba? Skt ise eski tarih olunca bozulmuş oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Muhtemelen üretim tarihidir o. Sıkıntı etmeyin. İyi boyamalar. :)

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim:)

      Sil