Suluboya resimlerimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum.

5 Ağustos 2014 Salı

Sünger kullanarak ağaç yapmak.




Sizlere üç farklı süngerle nasıl ağaç yapılabileceğini örneklerle göstereceğim.
Bu yazımız ağaç yapmaktan ziyade süngerlerin oluşturdukları etki üzerine olacaktır.
Solda görmüş olduğunuz 3 farklı süngerle iki farklı ağaç denemesi yapacağım.
Öncelikle kolay anlayabilmek adına soldaki süngerlerimizi soldan sağa doğru 1-2-3 şeklinde isimlendirelim.
Birinci süngerimiz genellikle cam yada ahşap boyamada kullanılan ve bir sapı olan süngerdir.

Bu süngerle çalışmanın en büyük avantajı da bu sap olsa gerek. Çünkü çalışırken bazı dokunuşları fırça edasıyla yapmanıza imkan tanıyor.
İkinci süngerimiz ise hiçbir ekstra özelliği olmayan normal yurdum süngeri.
Üçüncü süngerimiz süngerlikle plastiklik arasında kalmış çok sert ve suyu neredeyse hiç tutmayan doku vermek için üretilmiş bir sünger. Hatta buna sünger demek bile hata olabilir.
Şimdi işin en can alıcı kısmına gelelim. Gördüğünüz gibi bütün süngerlerimiz deforme olmuş. Bu çok kullanmaktan oluşan bir etki değil. Ağaç yapmak için süngerleri makas yardımıyla bu şekle ben getirdim.
Makas yardımıyla düzgün görünen her yüzeyine kesik atarak düzensiz ve girintili çıkıntılı bir yüzey oluşturdum. Bu düzensiz yüzey sayesinde ağacın yapraklarının oluşturduğu birbirini tekrarlamayan rastgele deseni sağlamış oldum. Aksi takdirde süngerin yüzeyi eşit derinliklerde ve büyüklüklerde minik deliklerden oluştuğundan ağaç yaprakları gibi görünmeyecekti.

Tabi burada ikinci bir önemli nokta ortaya çıkıyor. Yaptığınız bir sünger dokusunun oluşturacağı leke büyüklüğü hemen hemen ağacınızın boyutunu da belirliyor. Hatta ne tür bir ağaç olduğunu da. Yani süngerle 35x50cm lik bir ölçüde yakın plandaki bir ağacı boyarken bu küçücük süngerlerle yaptığınız yapraklar ağacı koca bir pamuk yığını gibi görünmesine neden olur. Ayrıca bir çam ağacı boyamak da süngerle pek gerçekçi durmayacaktır.

Eğer büyük çalışacaksanız çok daha büyük bir süngerle büyük kesiklerle daha büyük leke yüzeyleri oluşturmalısınız ki bu da sünger çok fazla boyayı israf edeceğinden pek kullanışlı bir yöntem değildir.


   
Ağaç yaparken ilk yapmanız gereken istediğiniz yeşil tonunu belirlemek ve bu rengin en açık tonuyla ağacımızın tamamını oluşturmaktır. Yukarıdaki örnekte 2 ve 3 numaralı ağaçlarda belirtilen süngerlerle ağaçlarımı oluşturdum. 3 numaralı ağacı yaptığım süngerde 2 numaraya göre daha az su olduğundan süngerin dokusu daha detaylı oluştu ve daha ufak yaprakları varmış havası verdi.

ikinci olarak ise belirlediğimiz yeşil tonumuzun en koyusunu biraz siyah katarak elde edip ağacımızın gölgede kalmış yapraklarınını boyuyoruz. Bunu yapmadan önce kağıdımızın iyice kuruduğundan emin olmamız gerekiyor. Eğer kurumamış bir kağıda tekrar bir boya uygularsak bütün renkler ve desenler birbirine karışacaktır. Kurumuş bir kağıtta ise yaptığımız boyama çok fazla üzerinde oynamazsak uyguladığımız şekliyle kalacaktır.

Aşağıdaki görsellerse ağaçların bitmiş hallerini görebilirsiniz. Bu örnekleri suluboya kağıdına yapmadım fakat siz suluboya kağıdına yaptığınızda çok daha güzel sonuçlar elde ettiğinizi göreceksiniz. Hem renkler daha canlı hemde lekeler daha hoş görünecektir.


1 yorum: