Fırça
Samur yada sentetik fakat suluboya için üretilmiş olması gerekiyor.
Samur fırçalar hakkında daha fazla bilgi için bu yazımı okuyabilirsiniz.
Fırçalar ebatlarına göre fiyatlandırılırlar. O nedenle seçerken her fırçanın ayrı bir fiyatı olduğunu unutmayın.
Yuvarlak ve düz uçlu olarak 2-8-12 numara olarak satın alabilirsiniz.
Numaralar markaya yada fırçanın özelliğine göre farklı büyüklükleri temsil edebiliyor. O nedenle numaradan ziyade küçük, orta ve en büyüğe yakın bir ebatta almalısınız.
Sentetik fırçaların kaliteli olanları gayet iyi iş çıkarabiliyor. Ama paranız varsa alcağınız samur fırça olmalıdır. Kolinsky samuru fırçalar ise bu konuda üst sınıf olarak ün yapmıştır. Gerek var mı derseniz, bence başlangıçta sentetiklerle de çok iyi işler çıkarılabilir.
Detaylı bilgi için bu yazımı okuyabilirsiniz.
Boya
Winsor & Newton Cotman serisi,
Royal Talens Vangogh Serisi yada
Schmincke Akademie Serisi nin 12'li yarımlık setleri başlangıç olarak en uygunudur.
İlköğretimde iyi iş gören ancak bu işten keyif almak isteyenlere pek önermeyeceğim ürünler ise yuvarlak tablet boyalardır. Fiyatlar genellikle kaliteyle doğru orantılıdır.
Bu yazımı okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Palet
Palet olarak eğer tüp boyalar kullanmıyorsanız genellikle alacağınız boya setinin palet olarak tasarlanmış kapağı işinizi görecektir. Eğer ileriye dönük olarak almak istersenizde kenarlarında bolca gözü olan ve ortada 2 yada 3 adet karıştırma alanı olanları tercih etmelisiniz. Eğer doğada yada şövalede çizim yapmayacaksanız paletin parmak geçme kısmının olmasına hiç gerek yoktur. Zaten olanların da çok ergonomik olduğu söylenemez. Bu nedenle bu özelliğe gerek yoktur.
İki su kabı
Bir tanesi neyimize yetmiyor?
Su kabımız 1lt gibi bir hacme sahip olduğunda kirletmemiz bir hayli zaman alacaktır. Ancak daha küçük kaplar kullanıyorsak bir tanesi fırçayı renkten tamamen arındırmak için kirli su kabı, diğeri ise yeni rengimizi almadan önce kullanacağımız temiz su kabı olmak üzere iki taneyle çalışmak daha doğru olacaktır. Su kabında dikkat etmemiz gereken kenarlarının fırçanın kıllarına zarar vermeyecek derecede pürüzsüz olmalıdır. Bu nedenle plastik kaplar biraz sıkıntılı olabilir. Çünkü kenarlarında kalıp çapakları kalmış olabiliyor. Tavsiyem 400-500ml lik turşu kavanozlarıyla çalışmanız.
Kaliteli suluboya kağıdı
Suluboya kağıdıyla ilgili buradaki yazımdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Özet geçmek gerekirse; suluboyanın belki de en önemli elemanı kağıttır. Kağıdın kalitesi resminizin gidişatını doğrudan etkileyecektir. Küçük bir örnek vermek gerekirse; kaliteli kağıtta yanlışlıkla boyadığınız bir yeri ıslak fırçayla üzerine sürterek sulandırıp rengi peçeteyle silebilirsiniz. Ancak bunu pamuk oranı az olan yada hiç olmayan basit bir kağıtta yaptığınızda kağıt parçalanır ve resminiz telafisi olmayan bir hasar alır.
Bu nedenle kullanacağınız kağıt mümkün olduğunca pamuklu, 300gr (140lbs) ve üzeri, suluboya için üretildiği üzerinde belirtilen bir kağıt olmalıdır.
Kağıt havlu
Peçete de kullanılabilir ancak ucuz peçeteler suyla temasta hemen dağıldığından masanız kısa sürede kağıt çöplüğüne dönebiliyor. Bu yüzden rulo olarak satılan kağıt havlular peçeteye göre daha kullanışlı olabiliyor. Kağıt peçete yada havlu kullanırken bir püf noktası ise; ıslanan peçetenizi hemen çöpe atmayın. Bir yerde bekletip kurumasını bekleyin. Çünkü kuruduğunda boya olmamış kısımlarını tekrar kullanmanız mümkün oluyor.
Neden kullandığımızı da söyleyelim.
Kağıt havluyla fırçamıza fazla aldığımız boyayı sileriz. Eğer kağıda çok fazla su uyguladıysak onu alırız. Bulut yaparken yada boyayı silerek yaptığımız farklı etkiler için de kağıt kullanılabiliyor.
Maskeleme sıvısı
Maskeleme sıvısıyla ilgili detaylı bilgiye buradaki yazımdan ulaşabilirsiniz.
Başlangıçta işinize yaramaz gibi görünse de maskeleme sıvısı bence bu işe başlarken yanınızda bulundurmanız gereken başlıca malzemelerden birisidir. Maskeleme yerine göre kağıtla da yapılıbiliyor. Mum da başka bir maskeleme malzemesi fakat hiçbirisi maskeleme sıvısı kadar etkili olamaz. Alacağınız yaklaşık 75ml lik bir maskeleme sıvısı sizi uzun süre idare edecektir.
Kurşun kalem
Suluboya yapmadan önce eskiz yapmak kaçınılmazdır. Bu nedenle sivri uçlu sert bir kurşun kaleme ihtiyacınız olacaktır. Çok bastırmadan çizdiğiniz resminizi boyamaya geçmeden önce silmenize bile gerek kalmayabilir. Zeminde kalan hafif çizgiler eğer çiziminiz güzelse resme ayrı bir hava katacaktır.
Kağıt bant
Eğer büyük ebatlı (50x70cm) resimler yapacaksanız. kağıdınızın bir kısmını paspartu olarak ayırmanızı ve kağıdınızı zemine sabitlemenizi sağlar. Kağıt bant suluboya kağıdıyla uyumludur. Eğer biraz dikkatli çıkarırsanız resminize zarar vermeden kullanabilirsiniz. Yine de çok güvenmeyin ve kalitesiz bantlar kullanmayın.
İyi ışıklandırılmış bir çalışma alanı
Detaylı bilgi için bu yazımı okuyabilirsiniz.
İlk dikkat etmeniz gereken ışığınızın spot olarak tek bir noktadan değil dağılarak gelmesidir. Bu nedenle uzun floresan yada led ışıkları tercih etmek daha mantıklıdır. Odanızın ışığı ilk etapta size yetiyormuş gibi gelebilir fakat bir lambayla çalıştığınızda öncesinde ne kadar zorlandığınızı fark edebilirsiniz. Ayrıca gündüz odanıza giren güneş ışığının oluşturduğu aydınlığı 3 masa lambasıyla bile sağlayamayacağınızı düşündüğünüzde bir masa lambası kullanmayı neredeyse zorunluluk olarak görmek gerekir.
Sudan etkilenmeyen bir altlık
İlk resminizi yapana kadar belki gereksiz olarak görebilirsiniz fakat masanızda kenardan taşan boyalardan ve sıçrayan sulardan kağıdınızın izi çıktığında nasıl bir gereksiniz olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Eğer masanız suda etkilenen yani metal yada ağaç olmayan bir malzeme ise bir süre sonra kabarıp zemininin bozulması işten bile değildir.
Bu nedenle kırtasiyelerden suluboyaya özel plastik yada zarar gördüğünde atabileceğiniz sunta bir altlık kullanabilirsiniz. Ayrıca altlık kullanarak çalışma alanınıza istediğiniz eğimi de verebilirsiniz.
Gerçekten harika bir blog olmuş efendim! Ellerinize sağlık. Kendi halinde, üniversite hazırlıkları içinde olan 16 yaşında birisi bulunmaktayım. Sulu boya çalışmayı çok istiyorum. Hayatımın şu anına kadar, dersten başka bir şey düşündürmeyen öğretmenlerle ve sistemle yetiştiğim için bir çok güzellikten mahrum kaldım. Ne müzik ile ilgilendim, ne de spor... Ancak şu an ziyadesiyle resim üzerine eğilmek istiyorum. Biliyorum ki, üniversiteyi kazanayım sonra başlarım demek doğru değildir. Ama değişen ve düşen sistemle istediğim üniversiteye gidebilmek kolay iş değildir. Elimden geldiğince yeni yazılarınızı bekleyeceğim. Bilgilerinizi bizlerle paylaştığınızdan dolayı minnettarız. İyi günler.
YanıtlaSilBloğumu beğendiğin için teşekkür ederim.
YanıtlaSilSuluboya yapmak için zaman ayıramıyor olabilirsin ama çantanda taşıyabileceğin küçük ve kaliteli suluboya setleri, sulufırça ve A5 suluboya bloknotlarıyla boş kaldığın 10 dakikalık zaman dilimlerinde bile bir şeyler çizebilirsin. http://suluboyaetkisi.blogspot.com.tr/2014/09/portatif-suluboya-setleri-travel.html
Ben işyerimde çekmecemde bulunan bu şekilde bir setle yemek aralarında kalan 20-30 dakikalık dinlenme süremde bile canım istediğinde çizim yapabiliyorum.
Ayrıca Youtube da resmin hertürlüsüyle ilgili inanılmaz kaynak mevcut. Geçen seneye göre de hızla artış gösteriyor. Bu videoları boş zamanlarında izleyerek net olarak birşeyler öğrenemesen de ne yapıp ne yapmayacağını görebilirsin. Zaten neyin nasıl yapılacağını bilmek onu yapmak için atılan en büyük adımdır. Ben çocukluğumda suluboya için özel bir kağıt satıldığını dahi bilmiyordum. Ayrıca boyalarının kalitesinin resme ne kadar etki ettiğini de. Dolayısıyla bunları bilmediğinde başarısızlığı hep kendinde arıyorsun ve bu işin senin harcın olmadığını düşünyorsun. Bu yüzden resim yapmak ve güzel işler çıkarmak istiyorsan saman alevi gibi bir anda yoğunlaşıp bırakmak yerine bütün hayatına yayarak takipçi olmalısın. Yıllar sonra resim yapamaıyor olsan da iyi bir resim yapmak için hangi şartların oluşması gerektiği yada görsel olarak iyiyi kötüyü ayırdedecek seviyeye gelebilirsin.
Ve son bir şey daha; çocukluğunda resim yapmış ama sonra büyük bir aradan sonra 40 lı yaşlarda resme dönmüş ve kısa süre içinde büyük başarı yakalamış bir ressam tanıyorum. Ayrıca suluboya artistlerinin çoğu yaşlıdır. Ve bu insanların ömürleri boyunca suluboya yaptığını sanmıyorum. Bilmem anlatabildim mi? ;)
merhabalar.. ben sulu boyaya yeni başlayacağım ve hangi markayı tercih etmem gerektiğini bilmiyorum. hiç tecrübem olmadığı için genelde tavsiye edilen ve pahalı olan markaları şimdilik kullanmak istemiyorum. aynı soru işaretlerim kağıt ve fırça markaları için de geçerli. yeni başlayan biri için kalitesi ve fiyatları makul olan marka önerilerinizi paylaşabilirseniz çok memnun olurum..
YanıtlaSilpardon bu sayfayı okuduğum başka bir sayfayla karıştırmışım. dolayısıyla sorular gereksiz olmuş:) yazınız için teşekkürler..
YanıtlaSil:)
YanıtlaSilMerhaba. Öncelikle blogunuzu çok beğendiğim, çok başarılı.
YanıtlaSilBen daha çok kara kalem tercih etsem de şu sıralar sulu boyaya merak saldım. Birkaç video izledim ve bilmediğim ayrıntıların olduğunu düşünüyorum. Boyayı sayfaya dağıtırken zeminde kullanılan bir madde var mı? Varsa bu konuda bilgilendirebilir misiniz? Yoksa da rengi sayfaya yaymanın püf noktaları nelerdir öğrenmek isterim.
Beğeniniz için teşekkür ederim. Youtube videoları çok öğretici oluyorlar. Fakat yabancı dil gerekiyor. :)
SilBoyanın suda dağılması suyun özelliğine ve boyanın pigment sayısına göre değişiyor. Pigmenti yoğun olan boyalar suya dokunduğunuzda etrafa bir anda saçılıyorlar. Suya katılan yardımcı maddelerle bu dağılımın daha homojen olmasını sağlamak mümkün. http://www.winsornewton.com/row/shop/oils-solvents-mediums-and-varnishes/water-colour bu linke gördüğünüz bütün yardımcı sıvılar suluboya yaparken etkilerini artırmaya yönelik ürünler. Sizin zemin yaparken kullanmanız gerkeen yanlış hatırlamıyorsam http://www.winsornewton.com/row/shop/oils-solvents-mediums-and-varnishes/water-colour/ox-gall-liquid-2-53-us-fl-oz-75ml-bottle-3021766 bu ürün. Ebru sanatında da bu kullanılıyor. Öküz ödü diye geçiyor ismi. Yanlış bilgilendirmemek adına araştırmanızı öneririm. Bilgilerinizi burada bizimle paylaşırsanız memnun kalırım. Ayrıca zemin için geniş düz fırçalar kullanmak ve zemini boyamadan önce suya homojen bir şekilde doyurmak önemli! Mutlu boyamalar.
Çok yardımcı oldunuz bana.. Teşekkür ederim minnettarım size 🙏
YanıtlaSilYardımcı olabildiğime çok sevindim İnci. Blogda cevabını bulamadığın soruların olursa yazabilirsin.
Silmerhabalar,önerdiğiniz boyalar başlangıç için biraz pahalı değil mi? Daha makul ücretli boya önerebilirseniz çok sevinirim
YanıtlaSilMerhaba. Talens Van Gogh tüp yada tablet boyalar benim paletimde halen kullandığım en uygun fiyatlı boyadır. Sanırım fiyat performans olarak en iyisi bunlar.
SilBen bu bloğu yazdığım zamanlar verdiğim marka ürünlerin fiyatları gayet makuldü. Şu anda fiyatlar uçmuş durumda maalesef. 3-4 sene önceine göre 3-4 katı fiyatlara ulaşmış durumdalar. Başlangıç kalitesinde ürünler bile ülkemizde sanat yapmak isteyenler için son derece pahalı.
An itibariyle alınabilecek fiyat performans olarak en iyi ürün.
Silhttps://www.hepsiburada.com/st-petersburg-sonnet-suluboya-seti-24lu-p-HBV00000H9F3M
St.Petersburg Sonnet Suluboya Seti - 24Lü 92TL
Şu an -üstünden bir yıl bile geçmeden- 295₺ olmuş! Her ne kadar saydığınız boyalar kadar kaliteli olmasa da Faber Castell 21 renkli suluboya kullanacağım sanırım.
YanıtlaSilMalesef boya ve kağıt fiyatları inanılmaz arttı. Ülkede sanata büyük darbe oldu bu. Daha kötüsü olur mu diyoruz ama almadığımız her gün daha da zamlanıyor sanat malzemeleri. 3 sene önce pahalı diye almadığım ürünler şu anki fiyatlara göre bedava gibi geliyor.
SilNe kadar temiz bir anlatım. Tesekkurler
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. :)
SilÇok güzel Bilgiler Teşekkürler
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. :)
SilSosyal medya hesaplarınızda işlerinizi paylaşıyor musunuz? İncelemek isterim.
YanıtlaSilYaptığım resimleri burada paylaşıyorum. Resme bir süre ara vermek zorunda kaldığımdan maalesef yeni çalışma görmeniz mümkün değil. İlginiz için teşekürler.
Sil