Suluboya resimlerimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum.

11 Eylül 2013 Çarşamba

Suluboya resim yaparken maskeleme kullanmak.

Photoshop kullananlar ne demek istediğimi başlığı görür görmez anlamışlardır. Aslında maskeleme resmin vazgeçilmez bir parçasıdır. Photoshop gibi grafik işleyen programların da yaptığı bunu dijital ortamda kullanılabilir hale getirmektir.

Kısaca maskeleme; resim yaparken belli yerleri boyama işleminden muaf tutmaktır. Yani belirlediğiniz kısıma yani maskelediğiniz alana yaptığınız boyama işlemi etki etmez.

Peki bu nasıl yapılır?

Maskeleme için değişik yöntemler vardır.
Bunlardan belkide en ilkeli mum kullanmaktır. Mum, sürüldüğü yüzeyde kaygan bir tabaka bırakacağından yaptığınız boyama işleminden etkilenmez ve daha önemlisi boyanız kuruduktan sonra tırnakla kazınabilir. Kazıma işleminden sonra mum sürülen alanlar boyanmamış tertemiz kağıttır ve bu alana ayrıca çalışılabilir. Böylece bu iki desen birbirleriyle karışmamış olur.Fakat mum yağ bırakabileceğinden daha sonra bu alanın üzerinde çalışılması gerekirse boya tutmayacaktır. Bu nedenle mumu bir maskeleme aracı olarak şimdilik düşünmüyoruz.


Suluboyada koyu üzerine açık renk çalışmak suluboyanın transparan etkisi yüzünden mümkün olmadığından bir dağ çizip üzerine kar yapmak mümkün değildir. Bu nedenle kar yapılacak alan boş bırakılır. Fakat boş bırakma işlemi genellikle renk geçişleri veya fırça dokusu vermek istediğimiz durumlarda istenilen etkiyi vermemize engel olur. Böyle durumlarda maskeleme kullanarak dağımızı istediğimiz gibi boyayabiliriz. Boyamız kuruduktan sonra ise maskeyi kaldırarak kar yapacağımız alanı elde ederiz.

Maskeleme işlemini daha düzgün ve sorunsuzca yapmak istiyorsak mum yerine maskeleme sıvısı kullanmalıyız. Maskeleme sıvılarını bir çok suluboya üreticisi kendi markası altında satmaktadır. Pek karşılaştırma imkanım olmadı fakat kendi kullanmış olduğum bu maskeleme sıvısıyla tecrübemi görsellerle size aktarmaya çalışacağım.

Kullandığım maskeleme sıvısı.

Bu sıvıyı kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey sakın kaliteli bir fırçayla uygulamamanızdır. Ben önceden tahmin ederek kötü bir fırçamı kurban verdim. Uyguladıktan sonra fırçanızda kuruyan sıvı fırçanızı plastiğe çeviriyor ve hiçbir şekilde temizlenmiyor. Dediğim gibi bir fırçamı kurban verdikten sonra bir püf noktası keşfettim. O da fırçayı sıvıya sürmeden önce bolca ıslatmak. Bu da kesin çözüm değil fakat sonrasında çok fazla etkisi kalmıyor ve bir fırçayı birden fazla kullanabiliyorsunuz.

EDİT: Yeni öğrendiğim bir yöntemle fırçaya hiçbir zarar vermeden maskeleme sıvısını kullanabildim! Fırçanızı ıslatıp sabunluyorsunuz. Sabuna bulanmış fırçanızla maskeleme sıvısını kullandıktan sonra fırçanızı yıkadığınızda sadece sabun gelmemiş yerlerde belki sapında bir miktar sıvı kalıyor. Fakat iyice sabuna bulanmış bir fırçanın kıllarının içine nüfuz edemeyen sıvı yüzesel kaldığında sorun çıkarmıyor ve kolayca fırçanızdan temizleniyor. Bu yöntemi youtubede bir ressamdan öğrendim. Ve çok sevindim. Çünkü fırça kullanmadan bu sıvıları resminize uygulamak gerçekten çok can sıkıcı.

Bu sıvıyı fırçanızla boya yapar gibi maskeleyeceğimiz yere sürüyoruz. Eğer fırçamız yeniyse daha rahat sürebildiğimizden küçük detayları yada desenleri çok güzel verebiliyoruz. Ama maskeden etkilenmiş bir fırça ise işimiz çok zorlaşıyor. Sıvıyı kullanmak bu yüzden biraz problemli. Diğer markaların ürünlerini bu nedenle denemek istiyorum.

Örnek bir maskeleme işlemini aşağıda sırasına göre fotoğrafladım.

Önce örnek için kullanacağımız ağaçları çiziyoruz.
Sıvı maskemizi ağacın gövdesi ve dallarına sürüyoruz.

Sağ tarafta ise maskeleme yapmadan bir ağaç çizeceğimizden maske kuruyana kadar bunu boyuyoruz.

 Maskemiz kuruduktan sonra soldaki ağacımızı da boyuyoruz. Gördüğünüz gibi iki ağacımız da boyandı.
Maske uyguladığımız ağaçta ağaç boyandıktan sonra ağaç gövdesinin arkasına zemin uyguladım.
Maskemiz kuruduktan sonra silgiyle yada parmaklarımızla ovalayarak maskeyi kağıttan kolayca çıkarabiliyoruz.

 Görüldüğü gibi maskelenmiş alanımız boyalı alandan keskin bir şekilde ayrıldı.
 Bu öreğimizde maskelemenin bize sağladığı en güzel etki ağaç gövdelerinin arkasında kalan kısmın kusursuzluğu oldu. Maskeleme uygulanan gövdenin üzerine zemini kesintisiz bir şekilde uyguladım. bu nedenle zemin rengi ne kesintiye uğradı, ne ton farkı oluştu. Ayrıca fırça izleride oluşmadı.
Maskeleme uygulamadan boyanan zemin de ise ton farkları ve fırça desenlerinde farklılıklar oluştu.



10 yorum:

  1. Merhaba .. nispeten ucuz bir maskeleme sıvısı elime geçti. Kagıda uyguladım. Kuruduktan sonra kagıdı yolup aldı. Bu noktada 50 60 tl lik bir sıvı almaya çekiniyorum o da kagıdı yolup alır mı diye. Ne dersiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de çok kaliteli bir sıvı mevcut fakat aynı sıkıntıyı ben de yaşadım maalesef. Sanırım kaliteden ziyade kağıdın yapısıyla ve kağıt ıslakken sıvının çıkarılmasıyla oluyor. Çok gerekmedikçe bu sıvıyı kullanmıyorum artık. Kullanırken kağıda fazla yedirmeden kullanmak ve sökerken de kağıdın o kısmının iyice kuru olduğuna emin olmak lazım. Ve tabiki yavaş ve dikkatli sökmek...

      Sil
  2. Merhaba maskeleme sıvısının kuruma süresi nedir.ayrıca çok çok ince çalışmalarda,mesela kuşun tüylerini yapıyoruz aradaki çok ince beyaz kalması gereken yerlerde kullanılan maskeleme sıvısı genede soyulmalımı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maskeleme sıvısı siz çalışırken kurumaya başlıyor. İnce kat sürülen yerlerde neredeyse hemen kuruyor. Kalın sürerseniz üzerinde biraz çalışma imkanı veriyor. Yani maskeyle öyle çok oynayamıyorsunuz. Çok ince çizgi şeklinde yaptığınız maskeler de görevini yerine getiryior ve işi bittiğinde tabii ki silgi yardımıyla çok kolay çıkabilyior. Maske sıvısının rengi beyaz değil. sarı diyebiliriz. Bu nedenle beyaz olarak kullanmanız mümkün değil. gerek de yok.

      Sil
    2. Merhaba ben küçük beyaz detaylar ve ışıltılar için beyaz hel kalem kullanıyorum. Onun yerine beyaz çini mürekkebi ya da ecoline beyaz sıvı suluboya, yahut akrilik boya kullanabilirsiniz

      Sil
    3. Merhaba ben küçük beyaz detaylar ve ışıltılar için beyaz hel kalem kullanıyorum. Onun yerine beyaz çini mürekkebi ya da ecoline beyaz sıvı suluboya, yahut akrilik boya kullanabilirsiniz

      Sil
  3. piyasada çeşitli markalarla satılan maskeleme sıvıları hacim itibariyle çok küçük ve pahalı. ilgilenen arkadaşlar için önerim latex kullanmaları. tüm maskeleme sıvıları latex'den denen sanayi ürünenden yapılır. hiçbir fark yoktur. (belki kokusu markalı ürünlerde daha az olabilir) internetten araştırıp litrelik ebadı küçük bir markalı üründen daha ucuza temin edebilirsiniz

    YanıtlaSil
  4. Köyü kıvamlı maskeleme jeli inceltilebilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç denemedim. Ama inceltme işleri kimyasalın orantısını bozuyor ve ne kadar inceltirseniz o kadar kaliteden uzaklaşıyorsunuz. En azından boyalarda böyle. Denemek lazım.

      Sil