İnternet sayesinde gaztelerden dergilerden fotoğraf biriktirmek yada bizzat resmini çizeceğimiz mekanda bulunmak zorunda değiliz. Bir çok fotoğraf sitesi üye olduktan sonra galeriler oluşturmanızı yada favori listeleri hazırlamanıza olanak sağlıyor. Böylece resmetmek istediğiniz resimleri buralarda biriktirebiliyorsunuz.
Şimdi sıra bilgisayarınızdaki bir resmi çizmeye geldi. Paldır küldür kağıda kaleme sarılıp başladığımız resimler genellikle konumuzun kağıda sığmaması yada çok küçük kalmasıyla sonuçlanabiliyor. O yüzden ilk yapmamız gereken kadrajımızı oluşturmaktır.
Sizlere en çok kullanılan görsel düzenleyici program olan Photoshop ile nasıl kadraj oluşturacağımızı göstereceğim.
Öncelikle resim yağacağımız kağıdımızı ölçüyoruz.
Photoshopta bu ölçülerde yeni bir dosya açıyoruz. Sayfa oluşturma penceresinde ölçü birimimizi Santim (cm) yada milimetre (mm) yapmayı unutmuyoruz.
Resmimizi bu dosyaya sürüklüyoruz ve kağıdımızda resmin ne kadar olacağını transform aracıyla belirliyoruz.
Transform aracını kullanırken dikkat etmemiz gereken öncelikli husus fotoğrafımızın orantısını bozmamaktır. Bunun için fotoğrafın kenarlarından çekiştirirken aynı zamanda shift tuşuna basılı tutmalıyız. Bu şekilde fotoğrafımız boyutlanırken orantısı sabit kalacaktır.
Bu işlemleri yapıp kadrajımızı oluşturduktan sonra işimizi daha da kolaylaştıracak bir yöntem uygulayacağız. Photoshop sayfamızın kenarlarındaki cetvele tıklayıp cetveli fotoğrafımıza sürüklediğimizde guide denen yardımcı çizgilerin sayfada oluştuğunu göreceksiniz.
Şimdi bu guideları sayfamızı yatay ve dikeyde üç parçaya bölecek şekilde yerleştirelim.
Bunu yaparken sayfamızın uzunluğunu 3'e bölüp her birime bir tane çizgi yerleştireceğiz.
Eğer cetvelimizdeki yazan rakamların sizin ölçülerinizle alakası yoksa. Örneğin 30 santimlik kağıdınız var fakat cetvelte 500 birim olarak görünüyorsa bunun nedeni büyük ihtimalle ölçü biriminizim piksel cinsinden olmasıdır.
Bu, yeni sayfa oluştururken bize sorulan bir seçenektir. Fakat safya oluştururken yapmadıysanız Edit / Preferences / Units & Rulers kısmından ayarlayabilirsiniz.
Şimdi sıra geldi aynı yardımcı çizgileri kağıdımıza da kurşun kalemle fazla bastırmadan çizmeye.
Yine kağıdımızı da yatay ve dikey de üçe böldüğümüzde çizeceğimiz resimdeki hangi noktanın nereye denk geleceğini çok daha tutarlı olarak görebileceğiz.
Ne kadar çok yardımcı çizgi çizerseniz resminizin tutarlılığı o kadar artar ve proporsiyon hatası yapma ihtimaliniz neredeyse kalmaz.
Çalışma eskiz aşamasındayken fotoğrafını çekemedim fakat tam olarak silemediğim klavuz çizgilerimi dikkatli bakarsanız görebilirsiniz.
Çalışmalarınızda bu yöntemi izlediğinizde bir süre sonra yardımcı çizgileri kafanızdan kullanmaya ve daha az yardıma ihtiyaç duyacaksınız.
Not: Eğer resminizi açtıktan sonra boyutlandırmaya ihtiyaç duyarsanız bu ekran görüntüsündeki araçlar yardımıyla da kağıdınıza resminizi uydurabilirsiniz. Tek yapmanız gereken crop aracını seçmek ve yukarıdaki kutulara kağıdınızın ölçülerini girmek. Burada ölçü girerken cm yada piksel cinsinden olması önemli değil, önemli olan orantı. Çünkü bu araç resminizi kesmek içindir. santimetre kare başına düşen pikselde bir değişiklik yapmaz.
0 yorum:
Yorum Gönder