Suluboya resimlerimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum.

11 Eylül 2013 Çarşamba

Suluboya kağıdı, resim kağıdı ve a4 yazıcı kağıdında suluboya etkileri.

Suluboya ile resim yapmak pastel, yağlıboya yada akrilik boya ile resim yapmaya göre belki de en zorudur. Ancak suluboya ile tanışıklığımız genellikle çok erken yaşlarda başlar.

Boyaların elbiselerimizden yada okuldaki sıra örtülerinden yıkamayla çıkabiliyor olması ve suluboya malzemelerinin diğerlerine göre uygun fiyata temin edilebiliyor olması ilkokuldaki bu tanışıklığımızın en büyük etkenidir sanırım.

Peki neden sevemedik suluboyayı ve neden o sırılsıklam buruşuk kağıtlardaki belli belirsiz ağaçlar kaldı hafızamızda?

Cevabı basit; kullanılan malzemelerin kalitesizliği.

Resim derslerimize giren beden eğitimi öğretmenlerimiz madem çizimi öğretmiyorlar keşke kaliteli malzeme kullanmaya teşfik etselermiş. Yada kaliteli malzeme olduğundan haberdar edip nerelerde satıldığını gösterselermiş. :)

Neden ilkokuldan giriş yaptığımı zaten anlamışsınızdır. Bir bardak su ve renkli çakıl taşlarıyla uğraştık çocukluğumuzda resim yapacağız diye. Fırça ve boyalara başka konularda zaten değineceğim. Bu yazımda ise A4 diye halk arasında yaygınlaşmış 80gr lık yazıcı kağıdı, 170 gr lık resim kağıdı ve 300gr suluboya kağıdı arasındaki farkları göstereceğim.

Üç farklı kağıdı tüp boyalarla ve kolinski samur fırçayla boyayacağım.








2

2 yorum:

  1. Merhaba ben amatör olarak suluboya calisiyorum ama bazen yaptiklarimi sunmak istiyorum cerceveleme yontemi nasil olmali suluboyada resmin orjinali mi olmali yoksa baski teknikleri var mi Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba.
    Yaptıklarınızı sunmak istemeniz kadar doğal bir şey olamaz. Zaten sanatın temelinde bu vardır. Çerçeve; resmi ön plana çıkaran ve onunla bir bütünlük sağlaması gereken sunum yardımcısıdır. Çerçevenizin nasıl olacağı resminize göre değişir. Genellikle yöntem; resminizded bulunan bir rengi kullanmaktır. Bu konuda tecrübeli çerçeve firmalarından destek alabilirsiniz fakat iyi bir çerçeve ciddi maaliyet olabilir. Bu nedenle resimleri ressamlar genellikle sattıklarında çerçeve yaptırırlar yada çerçevesiz satarlar.

    Orijinalliği konusuna gelince: Tabii ki orijinal olması önemlidir. Ama suluboya kağıdına basılan bir suluboya fotoğrafının da orijinalden ayırdedilebilmesi çok güçtür. Bu tamamen sizin arzunuza kalmış. Herkesin yapacağını sanmıyorum ama baskı suluboya daha önce görmüştüm. Yurtdışında bir firma anlaşmalı olduğu ressamların suluboyalarını su bazlı bir baskı makinesinde çok kaliteli basıyor ve sanatçıdan imzalı olarak satıyordu. Ülkemizde ise bunu baskı merkezlerine suluboya kağıdınızla giderek deneyebilirsiniz. Biraz denemeden sonra iyi bir sonuç almanız mümkün.

    YanıtlaSil